De eilanden van het Lago Maggiore

In het Lago Maggiore liggen meerdere eilanden. Hiervan zijn de Borromeïsche eilanden in het Italiaanse deel van het meer de mooiste en de bekendste. In het Zwitserse deel van het meer liggen de Brissago eilanden. Verspreid over het meer zijn er nog enkele kleine in de meeste gevallen onbewoonde en onbebouwde eilanden te vinden. Op sommige eilanden is een klein kiezelstrandje te vinden waar je met je boot naartoe kan varen om in alle rust van het Lago Maggiore te genieten. Het aanleggen op andere eilanden is verboden. Dit wordt in de meeste gevallen kenbaar gemaakt met borden op of rond de eilanden. Naar de toeristische eilanden in het Lago Maggiore vertrekken vanuit verschillende plaatsen rond het meer veerboeten en watertaxi’s.

Borromeïsche eilanden

De Borromeïsche eilanden in het Lago Maggiore zijn de bekendste en meest toeristische eilanden in het meer. De Borromeïsche eilanden worden voor het eerst in de tiende eeuw na Christus genoemd. De eilanden zouden echter pas bekend worden nadat de familie Borromeo ze kocht in de zeventiende eeuw. Deze lieten schitterende paleizen bouwen en prachtige tuinen op de eilanden aanleggen. De twee van de eilanden van de Borromeïsche eilanden zijn nog steeds persoonlijk eigendom van de familie Borromeo die nog enkele weken per jaar op de eilanden verblijven. De Borromeïsche eilanden zijn vrij gemakkelijk te bereiken met veerdiensten en watertaxi’s.

Islola Bella

Zoals de naam al doet vermoeden is Isola Bella een schitterend eiland. Het palazzo en de schitterende terrastuin op eiland laten vervlogen tijden herleven. De oorspronkelijke naam van het eiland is Isola Isabella genoemd naar de vrouw van Carlo III Borromeo die het eiland samen met de andere Borromeïsche eilanden in de zeventiende eeuw kocht. Deze naam werd echter al snel veranderd nadat mensen de schoonheid van het eiland aanschouwd hadden. Het grootste deel van Isola Bella wordt ingenomen door het Pallazo en de terrastuin. Alleen het deel voor het en naast het Palazzo wordt hier niet door ingenomen. Op dit deel van het eiland zijn de aanlegsteigers en enkele winkeltjes te vinden. Het Pallazo en terrastuin op Isola Bella kunnen bezocht worden al wordt hier wel een stevige entreeprijs voor gerekend. Dit is echter meer als de moeite waard. Het Palazzo verkeert in een uitstekende staat en is één van de mooiste en best bewaarde barokke paleizen in dit deel van Italië. De terrastuinen die op het hoogste punt zesentwintig meter boven het waterniveau van het Lago Maggiore uitsteken stralen ongelooflijke rijkdom uit.

Isola Madre

Isola Madre is het grootste eiland horende tot de Borromeïsche eilanden. Het complete eiland is gevuld met een botanische tuin en een Palazzo. De botanische tuin van Isola Madre hoort tot de mooiste en meest uitgebreide botanische tuinen ter wereld. In de zomermaanden zijn deze tuinen opengesteld voor het publiek al zul je hier net als voor Isola Bella entree voor moeten betalen. In de tuinen zijn prachtige cipressen, Camelia’s, rododendrons en magnolia’s te bewonderen. Tussen de planten, bomen en bloemen zijn er verschillende prachtige kunstwerken geplaatst die voor een prachtige afwisseling in de tuin zorgen. In het Palazzo dat op een dominante plaats in de botanische tuin ligt, is een permanente tentoonstelling te vinden over poppentheaters. Er is hier een opvallend complete collectie met handpoppen en decorstukken te vinden.

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori is het enige tot de Borromeïsche eilanden horende eilanden dat permanent bewoond wordt. Het is bovendien het enige eiland dat geen persoonlijk bezit meer is van de familie Borromeo. Op Isola dei Pescatori is een klein dorpje te vinden dat het complete eiland bedekt. Door het eiland loopt één lange straat die van de ene zijde van het eiland naar de andere loopt. Deze bijzonder smalle straat brengt je langs enkele restaurants en toeristische winkeltjes. De meeste restaurants zijn echter te vinden aan de waterkant. De restaurants die op Isola dei Pescatori te vinden zijn staan bekend om hun uitstekende visgerechten. In de zomermaanden is Isola dei Pescatori één van de drukst bezochte plaatsen aan het Lago Maggiore. Isola dei Pescatori wordt door de lokale bevolking ook wel Isola Superiore genoemd.

Scooglio della Malghera

Scooglio della Malghera is niet meer dan een mini-eilandje tussen Isola dei Pescatori en Isola Bella in. Op het eiland staan enkele bomen en is een klein kiezelstrandje. Het eilandje ligt op zwemafstand van Isola Bella.

Isolino di San Giovanni

Isolino di San Giovanni is een klein eiland behorend tot de Borromeische eilanden voor de kust van Verbania. Het eiland ligt op ongeveer dertig meter van de vaste land vandaan. Isolino di San Giovanni is anders dan de andere Borromeïsche eilanden is niet toegankelijk voor het publiek. Het eiland heeft bekendheid gekregen omdat de Italiaanse componist Arturo Toscanini hier een groot deel van leven heeft gewoond. Op het eiland is een uit de twaalfde eeuw stammende kapel en een palazzo te vinden.

Brissago eilanden

De twee Brissago eilanden liggen in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore voor de kust van het plaatsje Brissago. De eilanden werden reeds bewoond door de Romeinen. Later werden de eilanden gebruikt door Christenen die hier naartoe vluchten. In de dertiende eeuw na Christus werd er op de eilanden een klooster gesticht. De resten hiervan zijn nog steeds zichtbaar. Tegenwoordig zijn de eilanden in bezit van het kanton Ticino die de eilanden een beschermde status hebben gegeven. De Brissago eilanden zijn te bereiken vanuit verschillende plaatsen met veerdiensten en watertaxi’s. Tevens is het mogelijk om met je eigen bootje naar de eilanden te varen.

Isola di San Pancrazio/Grande Isola

San Pancrazio is het grootste van de twee Brissago eilanden. Op het eiland is een schitterende botanische tuin, een villa, een oranjerie en een Romeins bad te vinden. Bovendien zijn er resten van een oud klooster en een kapel uit de negende eeuw op het eiland te vinden. De botanische tuin op San Pancrazio is schitterend onderhouden en er is een scala aan bijzondere planten, bomen en bloemen te vinden. Om het eiland te kunnen bezoeken moet je entree betalen.

Isolino/Isola Piccola/Isola di Sant’Apollinare

Dit kleine eiland dat onder verschillende namen bij de locale bevolking bekend staat wordt meestal aangeduid als konijneneiland. Het eiland is anders dan Isola di San Pancrazio niet opengesteld voor het publiek. Op het eiland is geen bebouwing er staan slechts enkele bomen en struiken.

Castelli di Cannero

De Castelli di Cannero zijn drie kleine eilanden voor de kust van Cannero Riviera maar horen tot de gemeente Cannobio. Twee van de drie eilanden zijn volgebouwd met kastelen. Deze kastelen die gebouwd zijn in de zestiende eeuw zijn in de loop van de eeuwen vervallen en tot ruïnes vervallen. De huidige kastelen zijn gebouwd op ruïnes die ergens uit de twaalfde eeuw stammen. Rocca Vitaliana de grootste van de twee kastelen wordt nu herbouwd om het in de toekomst te laten dienen als toeristische trekpleister in het Lago Maggiore. Of het kleine kasteel hetzelfde lot zal ondergaan is onbekend.

Isolino Partegora

Isolino Partegora is niet meer dan een grote rots in het Lago Maggiore in de Golf van Angera in de regio Lombardije. Het ligt op slechts enkele tientallen meters van de kustlijn vandaan wat het mogelijk maakt om naar het eiland toe te zwemmen. Op het eiland is een klein kiezelstrandje te vinden.