Handig om te weten

Als je goed voorbereid op reis gaat is de kans een stuk kleiner dat als je eenmaal op je vakantiebestemming bent aangekomen je voor verrassingen komt te staan. Daarom hebben we onmisbare informatie over het Lago Maggiore, maar ook over Italië en Zwitserland verzameld en deze in de onderstaande lijst vermeld. Mocht je echter van mening zijn dat er iets in de lijst ontbreekt of dat de informatie niet accuraat is dan horen wij dat graag.
Er zijn specifiek voor het Lago Maggiore een aantal reisgidsen te koop. Ook in de algemene Italiaanse reisgidsen wordt vaak aandacht besteed aan het Lago Maggiore.

Reisdocumenten en douane

Italië en Zwitserland horen net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is op de meeste plekken rond het Lago Maggiore goed te drinken en heeft weinig tot geen bijsmaak. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste flessen water nemen. In de meeste restaurants als je als toerist water bestelt krijg je een ongeopend half liter pepflesje. Wil je echter kraanwater moet je dit er uitdrukkelijk bijzeggen. Het kraanwater is in zo goed als alle restaurants gratis, voor de pepflessen worden aanzienlijke prijzen gevraagd.

Veiligheid

Het Lago Maggiore kan over het algemeen gezien worden als een veilig deel van Italië en Zwitserland. Georganiseerde criminaliteit komt hier zo als niet voor. Het blijft natuurlijk altijd oppassen in de grotere plaatsen en bij de populairste toeristische attracties voor zakkenrollers. Het aantal diefstallen op de camping lijkt de afgelopen jaren ook toe te nemen. Pas dus op met waardevolle bezittingen onbeheerd achter te laten in de tent of caravan.

Alarmnummer

Anders dan in veel andere Europese landen in het Nationale alarmnummer van Italië niet 112. In Italië geld 112 voor de Carabinieri (militaire politie), 113 voor de politie, 115 voor de brandweer en 118 voor medische noodgevallen.
Het alarmnummer in Zwitserland voor alle noodhulpdiensten is 112.

Elektriciteit

In Italië en in Zwitserland leveren de stopcontacten net als in Nederland 230 volt het is dus mogelijk om al je elektrische apparaten te gebruiken in deze landen. Je hebt hiervoor geen verloopstekker nodig.

Feestdagen

Er zijn in Zwitserland en Italië meerdere nationale feestdagen per jaar. Op veel van deze feestdagen zullen de winkels, openbare instanties en andere overheidsgebouwen gesloten zijn. De meeste toeristische trekpleisters zullen echter gewoon geopend zijn. Dit geldt ook in veel gevallen voor de winkels in meer toeristische gebieden. Het is wel verstandig om dit van te voren te controleren.

Nationale feestdagen Italië
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Nationale feestdagen Zwitserland

Nationale feestdagen Zwitserland verschillen strek per kanton. Elk kanton deelt zelf de regionale feestdagen in. Er is maar één feestdag die in het gehele land gevierd wordt. Dit is de Dag van de Eedgenootschap die gevierd wordt op 1 Augustus. Voor het kanton Ticino gelden de volgende feestdagen.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
19 Maart – Sint-Jozef
29 juni – Petrus en Paulus
1 augustus – Nationale feestdag
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstdag
26 december – tweede kerstdag
Variabele feestdagen Zwitserland:
Pasen
Pinksteren
Hemelvaartsdag
Secramentendag (tweede donderdag na Pinksteren)

Geld

In Italië betaalt men net als in Nederland met de euro. De gemiddelde prijzen liggen hier lager dan wij gewend zijn in Nederland. Er zijn in de meeste plaatsen en dorpen rond het Lago Maggiore genoeg pinautomaten te vinden. Al heeft niet elk dorp er één staan. Het is in Italië verstandig om altijd genoeg contanten bij te hebben. Het is in Italië namelijk nog niet de gewoonte om kleinere bedragen met de pin of een creditcard te betalen. Sommige winkels en restaurants zijn zelfs niet in het bezit van een pinterminal. Het is dus verstandig om dit eerst te vragen voordat je gaat bestellen in een restaurant.
In Zwitserland is de Zwitserse Frank het wettige betaalmiddel. Het gemiddelde prijsniveau in Zwitserland ligt hoger dan dat we in Nederland gewend zijn. Pinautomaten zijn in over het algemeen in overvloed te vinden en zo goed als overal kun je hier met je pinpas betalen.

Telefoon, wifi en internet

De telefoondekking rond en op het Lago Maggiore is goed. Er bevinden zich hier zo goed als geen gaten in de dekking. Dit geldt ook voor de 4G dekking. In de meeste restaurants en cafés wordt wifi aangeboden al zal deze in veel gevallen afgeschermd met een sleutel. In veel gevallen kun je deze sleutel vragen aan de ober of barman. Voor hotels en campings ligt dit in de meeste gevallen anders. Hier is de wifi namelijk het volgende melkkoetje geworden. Ze durven hier voor een matige tot slechte verbinding makkelijk 2,50 per uur te vragen.

Openingstijden

In het Zwitserse gedeelte van het Lago Maggiore zijn de meeste winkels in de grotere plaatsen elke dag geopend van 09:00 tot 18:30 behalve op zondag. In de kleinere plaatsen zijn de winkels vaak gesloten tussen de middag. Banken en overheidsinstellingen zijn door de week geopend van 8:30 tot 16:30.

Dezelfde openingstijden gelden voor het Italiaanse deel van het Lago Maggiore alleen zijn de winkels in dit deel vaak geopend tot 20:00. Hier tegenover staat echter wel dat ze tussen de middag dan vaak wat langer gesloten zijn.

Tijdsverschil

Zwitserland en Italië liggen in dezelfde tijdszone als Nederland waardoor en geen tijdsverschil bestaat tussen de landen.

Taal

Het Italiaans is de voertaal rond het Italiaanse deel van het Lago Maggiore. In de regio Piemonte wordt tevens de streektaal Piëmontisch gesproken. Rond het Zwitserse deel van het meer wordt voornamelijk Italiaans gesproken maar ook het Duits wordt hier door een groot deel van de bevolking gesproken. De meeste mensen die in de toeristenindustrie werkzaam zijn spreken goed Engels en soms ook Duits. Er zijn zelfs obers die een klein woordje Nederlands hebben opgepikt door de jaren heen.