Ortameer

Het Lago d’Orta is na de drie grote Italiaanse meren (Lago Maggiore, het Gardameer en het Comomeer) het grootste en populairste meer van Italië. Het meer ligt op iets minder dan driehonderd meter boven de zeespiegel in het noordoostelijke deel van de regio Piëmont, linksonder het Lago Maggiore. Vanuit het Ortameer stroom het water via de rivier de Nigoglia naar het Lago Maggiore. Rondom het meer liggen verschillende kleine plaatsen en dorpen. Van deze plaatsen is Omegna de grootste en Orta San Guilio de bekendste.
De belangrijkste bezienswaardigheden van het meer zijn de Sacro Monte di Orta, de Santuario della Madonna del Sasso en de Kasteel van Buccione. Dit kasteel is vooral bekend vanwege de torre de Buccione uit de dertiende eeuw.
Het Ortameer is vooral in de zomermaanden een populaire toeristische bestemming. In deze maanden zitten de campings vol met vooral Nederlandse en Duitse toeristen die in en op het meer wat verkoeling zoeken. De restaurants rondom het meer serveren voor een groot deel de typische Piëmontse keuken, maar natuurlijk zijn er ook genoeg pizzeria’s te vinden.

Omegna

Omegna is met bijna vijftienduizend inwoners de grootste plaats aan het Lago d’Orta. Het centrum van het stadje is gebouwd op de plaats waar de rivier de Nigoglia uit het Ortameer stroomt richting het Lago Maggiore. Langs deze rivier kun een stukje het stadje inlopen via een zwevende loopbrug boven de rivier. Onderweg word je getrakteerd op wat prachtige Italiaanse tafereeltjes en wat streetart. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de chiesa Sant’Ambrogio, de Porta Romana en museum voor Kunst en Industrie. Het leukste deel is te vinden rondom de oevers van het Ortameer. Langs de met bloemen versierde boulevard zijn verschillende gezellige restaurants, bars en winkels te vinden.

Isola San Guilio

Isola San Giulio is een eiland in het Ortameer en maakt onderdeel uit van de gemeente Orta San Giulio. Het eiland is bereikbaar met de veerboot vanuit het dorpje Pella en vanaf het Piazza Motta in Orta San Giulio. Het grootste deel van het eiland is bebouwd met Abdij van Mater Ecclesiae. Rondom deze abdij is een straat waar toeristen het eiland kunnen bezoeken. Het klooster zelf is niet geopend voor toeristen, mits je een afspraak hebt gemaakt. In het klooster wonen nog ongeveer tachtig benedictijnse nonnen, die er in relatieve afzondering leven.

De rondweg op het eiland is vooral in de zomermaanden goed gevuld met toeristen, die met bordjes eraan herinnerd worden dat ze op een heilige plaats zijn en de weg in stilte moten lopen. Vanaf de zijstraatjes die naar het meer lopen, heb je prachtige uitzichten over het meer en de heuvels eromheen. Als je van de veerpont het opstapt, ga je eerst via een overdekte trap naar de openbare straat van het eiland. Loop je verder naar boven, dan kom je uit in de basiliek van San Giulio, de binnenzijde is uitbundig versierd met fresco’s waarvan de oudste uit de dertiende eeuw stammen.

Pella

Pella is het belangrijkste dorp op de westelijke oever van het Lago d’Orta. Het dorp ligt tegenover het schiereiland Isola San Giulio en onder het Santuario della Madonna del Sasso. Pella is een oude stad, die al in de elfde eeuw onder zijn huidige naam bekend stond.  In de middeleeuwen zou het zicht ontwikkelen tot een belangrijke plaats aan het Lago d’Orta, die altijd nauw verbonden was met het Isola San Giulio.  Het dorp telt net iets minder dan duizend inwoners, maar in de zomermaanden kan dit aantal met gemak verdubbelen. De gezellige boulevard, waar met regelmaat verschillende markten worden georganiseerd, is het toeristische centrum van het dorp. Vanaf deze boulevard loop je vrij gemakkelijk naar de zestiende-eeuwse Sant’Albino Vescovo. Als je iets verder doorloopt kom je nog bij de historische brug over de Pellino.

Overnachten

Ben je van plan om tijdens je vakantie in Italië een paar dagen aan het Lago d’Orta te verblijven, dan zijn er verschillende opties. Zo kun je in een van de vele hotels en B&B’s die in een van de dorpen langs het meer te vinden zijn overnachten, in een luxe vijfsterrenhotel of op een camping.

Campings

Net als aan de andere Italiaanse meren zijn er een langs het Lago d’Orta verschillende campings te vinden. Het merendeel is te vinden in de directe omgeving van Orta San Giulio. De bekendste is waarschijnlijk de terrascamping Orta. Deze ligt direct aan het meer en heeft een klein eigen grasveld waar je als campinggast gebruik van kunt maken. De hoger gelegen campingplaatsen hebben een prachtig uitzicht over het Ortameer. Andere campings in de omgeving zijn Camping Cusio, Camping Green Lake en Camping Royal. Aan de andere zijde van het meer – bij de plaats Pella – ligt de camping Castellania Del Lago d’Orta. We hebben tijdens ons bezoek aan het Ortameer enkele dagen op camping Orta gestaan, een nette schone camping met bijzonder vriendelijk personeel. Er is een kleine campingwinkel aanwezig voor verse broodjes in de ochtend en koude biertjes in de middag.

Villa Crespi

Deze bijzondere villa is gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw, in opdracht van de zakenman Cristoforo Crespi. Het ontwerp is geïnspireerd op de vele zakenreizen die hij maakte naar het Midden-Oosten en dan met name wat hij in Bagdad had gezien. De bouw van de villa en de bijbehorende tuien duurde alles bij elkaar bijna dertig jaar. Het resultaat is nog steeds adembenemend. In 1999 werd het gebouw gekocht en omgetoverd tot een hotel met restaurant, dat nu in het bezit is van twee Michelinsterren.
De bijzondere Moorse architectuur aan de buitenzijde is ook helemaal doorgevoerd in het interieur waardoor het hotel, een van de mooiste voorbeelden is van deze architectonische stijl in Europa. Bekijk hier de prijzen voor een overnachting in Villa Crespi

Bekijk hier de prijzen voor een overnachting in Villa Crespi

Orta San Guilio

Orta San Giulio is een klein dorp en een gemeente op de oostelijke de oever van het Ortameer. Het dorp staat op de “I borghi più belli d’italia”, de lijst met de tweehonderd mooiste dorpen van Italië. Voor de kust van het dorp ligt het Orta San Guilio en op de heuvel achter het dorp ligt het Sacro Monte di Orta, de mooiste bezienswaardigheden van het meer. Het historische centrum van Orta San Giulio, ziet er nog precies zo uit als dat het honderden jaren geleden deed. In de smalle straatjes met in vrolijke kleuren geschilderde huizen, zijn nu toeristische winkeltjes, restaurants en ijssalons.

Centraal in het dorp, aan het Lago di Orta ligt het Piazza Motta. Vanaf dit plein vertrekken de boten naar het Isola San Guillo en richting het dorpje Pella aan de andere zijde van het meer. Dit plein is een van de weinige open plekken in het dorp. Vanaf het plein heb je vanaf het terras een prachtig uitzicht over het meer. Vanaf dit plein loopt er een steile weg naar boven, de via Caire Albertoletti. Op het hoogste punt van deze straat staat de chiesa Santa Maria Assunta, onderweg kom je langs het Palazzo Penotti Ubertini. Naast de chiesa Santa Maria Assunta begint het pad naar de Sacro Monte di Orta.

Sacro Monte di Orta

Het Sacro Monte di Orta, vrij vertaald “de Heilige Bergen van het Ortameer” maken onderdeel uit van een grote groep bedevaartsoorden in het noorden van Italië. Samen zijn ze in 2003 toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Sacro Monte di Orta bestaat uit 21 kapellen die allemaal gewijd zijn aan Franciscus van Assisi. De oudste delen van het complex zijn gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw. De jongste kapellen stammen uit de achttiende eeuw. Het merendeel van de kapellen hebben een barokke uitstraling. Als je via het aangegeven pad een wandeling maakt langs de kapellen wordt in chronologische volgorde het levensverhaal verteld van Franciscus van Assisi.

Het complex kan bereikt worden via een smalle autovrije weg uit het dorpje Orta San Giulio, maar er is een ook een parkeerplaats aan de andere zijde van het heiligdom. Vanaf verschillende plaatsen van deze heilige berg heb je prachtige uitzichten over het Ortameer en de verschillende dorpjes die langs de over liggen. Wij raden aan om het heiligdom vroeg in de ochtend te bezoeken. ‘s Morgens vroeg is het nog niet zo druk, zodat je er redelijk ongestoord kunt rondlopen en het is er dan nog niet zo warm. Het Sacro Monte di Orta kan gratis bezocht worden, het enige wat er gevraagd wordt, is om de rust die bij een dergelijke plaats hoort te respecteren.

Santuario della Madonna del Sasso

Het Heiligdom van de Madonna del Sasso is te vinden boven op een rots die meer dan driehonderd boven het Ortameer uitsteekt. Vanaf het plein voor de Madonna del Sasso, dat ook wel het “il balcone del Cusio” wordt genoemd. Vanaf dit Balkonheb je misschien wel het allermooiste uitzicht over het Ortameer en Isola San Guilio.

Het heiligdom is gebouwd op een plek die eeuwenlang gebruikt is als steengroeve, maar al in de zestiende eeuw werd op deze plaats een kapel gebouwd. De huidige kerk is gebouwd in de achttiende eeuw. Dit barokke heiligdom met Grieks kruis, is nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden aan deze zijde van het Ortameer. Om er te komen met je een stevige klim met de auto maken. Net voor het heiligdom is een grote parkeerplaats, waar normaal gesproken genoeg plaats is.