Steden en dorpen aan het Lago Maggiore

Er liggen langs het Lago Maggiore meerdere grote en kleine plaatsen. De populairste vakantiebestemmingen aan het Lago Maggiore vind je aan de westelijke oever in het Italiaanse gedeelte van het meer. Maar ook de andere delen van het meer zijn erg populair bij toeristen. De dorpen worden met elkaar verbonden door een smalle tweebaansweg die langs bijna het hele meer loopt. De steden en dorpen langs het meer hebben allemaal een eigen karakter en hun eigen bezienswaardigheden. Er hangt echter wel in de meeste plaatsen dezelfde specifieke sfeer die je mag verwachten in dit zuidelijke deel van Europa.

Verbania

Verbania is de grootste stad langs het Lago Maggiore. Verbania ligt aan de westelijke zijde van het meer aan de Baai van Verbania in de regio Piemonte. Het is ook de hoofdstad van de provincie Verbano-Cusio-Ossola. Verbania heeft een prachtige boulevard die rijkelijk is versierd met kunstwerken. Aan de overzijde van de boulevard zijn enkele leuke cafés en restaurants te vinden. Verbania heeft een klein historisch centrum met gezellige kleine straatjes waar je verschillende leuke winkeltjes tegenkomt. De meeste straatjes van het oude centrum van de stad zijn er smal en sommigen erg steil. Deze straatjes komen uiteindelijk bij de prachtige kerk van Verbania uit. Op het plein bij de kerk zijn er bovendien enkele gezellige terrasjes te vinden.
De grootste toeristische trekpleister in Verbania zijn de botanische tuinen die er bij verschillende villa’s zijn aangelegd. De beroemdste hiervan zijn de tuinen van villa Taranto. Deze tuinen zijn het gehele jaar opengesteld voor het publiek. Andere tuinen in de buurt van Verbania kunnen alleen op afspraak bezichtigd worden.

Stresa

Stresa is één van de mooiste dorpjes aan de westelijke oever van het Lago Maggiore. In het dorp wonen bijna vijfduizend inwoners, maar dit aantal is in de zomermaanden stukken groter door de vele toeristen die er in het dorp verblijven. Aan de boulevard van Stresa zijn enkele van de meest luxueuze hotels van het Lago Maggiore te vinden. Hierdoor heeft het dorp een bijzonder luxe uitstraling. Vanaf de boulevard van Stresa, en de terrassen en stranden die hieraan te vinden zijn, heb je een prachtig uitzicht op de Borromeïsche eilanden. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Stresa is Villa Pallavicino. Bij deze villa vind je prachtig aangelegde tuinen waar verschillende inheemse en exotische diersoorten wonen. Hoog boven de stad liggen de Alpinia botanische tuinen. Net buiten Stresa kun je de kabelbaan naar de top van de Mottarone nemen. Deze kabelbaan brengt je naar een hoogte van 1491 meter vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Stresa en een groot deel van het Lago Maggiore.

Locarno

Locarno is de grootste stad in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore. Het is één van de populairste zonbestemmingen in Zwitserland. De stad heeft dan ook niet voor niets de meeste zonne-uren van het land. De stad dankt zijn wereldwijde naamsbekendheid aan het feit dat hier elk jaar in augustus het internationaal filmfestival van Locarno gehouden wordt. Tijdens dit festival wordt elk jaar het gouden luipaard uitgereikt. Tot nu toe is er nog nooit een Nederlands winnaar van het festival geweest. Eén van de grootste toeristische trekpleisters in de stad is het kasteel van Locarno; ook wel bekend als het ‘Castello Visconteo’. In dit middeleeuwse kasteel zijn tegenwoordig het stedelijk en het archeologisch museum gevestigd. Andere bezienswaardigheden van de stad zijn de prachtige boulevard, het historische centrum, ook wel Città Vecchia genoemd, en het heiligdom Madonna del Sasso dat hoog boven de stad uitkijkt.

Cannobio

Cannobio is een groot dorp aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte. Het is één van de mooiste dorpjes langs het meer. Cannobio is een populaire toeristische bestemming aan het Lago Maggiore. De stranden van het dorp zijn bekroond met een blauwe vlag en horen hiermee tot de mooiste stranden van Europa. Het dorpje heeft een prachtige boulevard waar meerdere restaurantjes en barretjes te vinden zijn. Op de boulevard staat de Santa Piëta die in opdracht van Charles Borromeo werd gebouwd nadat er een wonder was gebeurd met een piëta (een afbeelding van Maria met een dode Christus).
Cannobio ligt aan de rivier de Cannobino. Stroomopwaarts ligt een fietspad dat je naar het ravijn van Sant’Anna (L’Orrido di Sant’Anna) brengt. Dit schitterende ravijn moet je gezien hebben als een bezoek brengt aan het Lago Maggiore.

Sesto Calende

Sesto Calende is één van de grotere plaatsen in Lombardije aan het Lago Maggiore. De plaats is een belangrijk verkeersknooppunt voor zowel het vervoer op de weg als op het spoor. De plaats ligt op de plek waar het water het Lago Maggiore via de rivier de Ticino verlaat. De plaats wordt al sinds de prehistorie bewoond. Tijdens de laatste ijstijd heeft zich net buiten het stadje een natuurlijk amfitheater gevormd. Dit ‘amfitheater’ is één van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van het stadje. Het centrum van Sesto Calende wordt gevormd door gezellige smalle straatjes waar verschillende winkels en restaurantjes te vinden zijn. Vanuit Sesto Calende vertrekken veerboten naar alle uithoeken van het Lago Maggiore.

Angera

Het middelgrote dorp Angera heeft zijn naamsbekend aan het Lago Maggiore voornamelijk te danken aan het immense kasteel dat boven het dorp ligt. Het ‘Rocca Borromeo de Angera’, zoals het kasteel oorspronkelijk heet, is één van de best bewaarde kastelen in de regio Lombardije. Het kasteel is gebouwd in de elfde eeuw na Christus en ligt ongeveer op tweehonderd meter boven de waterlijn van het Lago Maggiore. In het kasteel zijn tegenwoordig enkele musea gevestigd. Het dorp heeft echter meer te bieden dan alleen het kasteel. Zo is er in het centrum van het dorp een prachtige vijftiende-eeuwse kerk en is er een archeologisch museum te vinden. Bovendien kun je er een kleine jachthaven vinden.

Arona

In het zuidelijke deel van het Lago Maggiore, in de regio Piemonte, ligt het stadje Arona. Het is één van de oudste plaatsen aan het Lago Maggiore. Volgens archeologische vondsten is de regio van Arona al meer dan 3500 jaar bewoond. Op de rots boven het stadje lag, totdat Napoleon Bonaparte het verwoeste, het kasteel Rocca di Areno. Op de plek waar dit kasteel gestaan heeft, is tegenwoordig het park ‘La Rocca’ te vinden. Dit was één van de grootste kastelen van Italië. Eén van de beroemdste zonen van het dorp Carolus Borromeüs, deze aartsbisschop stond in de zestiende eeuw om zijn kerkelijke vernieuwing bekend, werd later tot heilig verklaard. Net buiten het stadje is een drieëntwintig meter hoog standbeeld van deze heilige te vinden.

Baveno

Op de westelijke oever van het Lago Maggiore aan de baai van Verbania ligt het populaire toeristische dorpje Baveno. Het dorp beschikt over een schitterende boulevard met meerdere kunstwerken en gezellige restaurants en ijssalonnetjes. Baveno is al meer dan honderd jaar één van de populairste toeristische bestemmingen aan het Lago Maggiore. Al in de negentiende eeuw lieten Engels aristocraten hier hun vakantiewoningen bouwen. Veel van deze uit de negentiende eeuw stammende villa’s zijn nog steeds in en om het dorp te bewonderen. Bij sommige van deze villa’s zijn prachtige botanische tuinen aangelegd in de typische Engelse stijl. In het centrum van het dorp ligt het kerkplein van Baveno met hierop de parochiekerk van de Heiligen Gervasio en Protasio (Chiesa dei SS Gervaso en Protaso) en een doopkapel. Aan de zijkant van het plein bevindt zich een galerij met prachtig versierde bogen en enkele prachtige fresco’s.

Brissago

Brissago ligt in aan de noordwestelijke oever van het Lago Maggiore in het Zwitserse kanton Ticino. Hoewel de plaats in Zwitserland ligt, spreekt het merendeel van de bevolking hier Italiaans. De plaats dankt zijn bekendheid aan het feit dat de Brissago eilanden voor de kust van dit dorp liggen. Dit zijn de enige twee eilanden die in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore te vinden zijn. Hiervan is alleen het eiland San Pancrazio opgesteld voor het publiek. Een andere bezienswaardigheid in het dorp is de sigarenfabriek waar de Brissago sigaren gemaakt worden. Het is mogelijk om de fabriek te bezoeken en live te aanschouwen hoe de sigaren met de hand gedraaid worden.

Cannero Riviera

Cannero Riviera is een klein maar schitterend plaatsje op de westelijke oever van het Lago Maggiore. Je komt het plaatsje tegen als je van Verbania naar Cannobio rijdt. Als je richting het dorpje rijdt, is de Chiesa di San Giorgio, die hoog boven Cannero Riviera uittorent, het eerste wat je opvalt. Verder zie je de terrasstranden van het dorp liggen die erg schoon zijn en goed bijgehouden worden. Het dorp beschikt verder over een kleine jachthaven en enkele restaurantjes. Voor de kust van Cannero Riviera liggen drie eilanden met hierop enkele middeleeuwse bouwwerken. De eilanden staan bekend onder de naam Castelli di Cannero. Hoewel ze voor de kust van Cannero Riviera liggen horen de eilanden tot Cannobio. De kastelen die op de eilanden staan zijn in de loop van de eeuwen veranderd in ruïnes, maar ze worden nu herbouwd om te gaan dienen als toeristische attractie.

Laveno

Het stadje Laveno ligt op de oostelijke oever van het Lago Maggiore in de regio Lombardije. Het is de belangrijkste toeristische trekpleister van het Lagio Maggiore aan de oostelijke zijde van het meer. Laveno vormt samen met Mombello de gemeente Laveno-Mombello. Het stadje ligt tegenover de baai van Verbania en de Borromeische eilanden. Er vertrekken vanuit Laveno met regelmaat veerdiensten naar deze toeristische attracties. In het stadje zijn verder nog twee kunstmatige jachthavens te vinden. Een populaire toeristische bezienswaardigheid is het middeleeuwse fort ‘Forto Castello’. Vanuit Laveno vertrekt er een kabelbaan naar de top van de Sasso de Fero vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het Lago Maggiore en de Alpen aan de andere zijde.

Luino

Luino is de grootste stad aan de oostelijke oever van het Lago Maggiore in het zuidwestelijke deel van de provincie Varese in de regio Lombardije. Luino ligt niet ver van de grens met Zwitserland. Het stadje heeft een prachtig historisch centrum dat aan de meerzijde van het dorp ligt. Net buiten het centrum ligt de jachthaven van Luino. Op woensdag wordt er één van de populairste markten van het Lago Maggiore in Luino georganiseerd. Vanuit meerdere plaatsen aan het meer worden er veerdiensten naar deze markt aangeboden. Ernest Hemingway noemt het plaatsje in zijn boek “A farewell to arms”.