Vervoer naar, op en rondom het Lago Maggiore

Er zijn verschillende manieren om je zelf op en rond het meer voort te bewegen. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan het Lago Maggiore komen met de auto, maar met de trein of het vliegtuig is ook mogelijk. Van de ene plaats naar de andere aan het meer of een dagje naar wat leuke toeristische trekpleisters kun je het makkelijkst met de auto doen. Het leukste is om dit echter met een veerboot of een watertaxi te doen. Fietsen rond het meer zou ik niet aanraden aangezien je hier als fietsers geacht wordt om op de drukke doorgaande weg rond het meer te fietsen.

Met de auto

Het is vanuit Utrecht naar Verbania net iets minder dan duizend kilometer en net iets meer dan tien uur rijden. Deze reis voert je door Zwitserland waar voor je een vignet nodig heb om door te mogen reizen. In Zwitserland ga je door de bijna zeventien kilometer lange Gotthard-tunnel. In de zomermaanden kunnen er voor deze tunnel vaak lange rijen staan. De reis gaat voor een klein deel over Frans grondgebied dus zorg ervoor dat er geen flitsinformatie op je navigatie staat.

Eenmaal bij het Lago Maggiore aangekomen is de auto de makkelijkste manier om je zelf rond het meer te vervoeren. Er loopt om het meer één smalle tweebaansweg die zo goed als alle dorpjes en plaatsen aan het meer met elkaar verbindt. Een tocht langs deze weg bied soms prachtige vergezichten over het Lago Maggiore. Het nadeel is dat de weg op sommige plekken erg smal is en dat het passeren van grotere auto’s en vrachtwagens erg krap kan zijn.

Parkeren

In zo goed als in alle plaatsen dorpen en dorpen langs het Lago Maggiore moet je betalen om je auto te kunnen parkeren. De prijs voor een ticket verschilt sterk per plaats en regio. Gemiddeld ben je net iets meer als een euro per uur kwijt om je auto op de boulevard van een dorp te mogen zetten. Vaak als je net iets verder doorrijdt of je auto net buiten het toeristische centrum wegzet, kun je de auto gratis parkeren.

Vliegtuig

Als je met het vliegtuig naar het Lago Maggiore wilt dan zijn er twee mogelijkheden. Als eerste de luchthaven van Lugano in het Zwitserse kanto Ticino. Vanuit Nederland en/of België gaan er echter geen rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld. Om de luchthaven van Lugano te bereiken zul je over moeten stappen in Genève.

De tweede mogelijkheid is één van de luchthavens die in de buurt van Milaan liggen. Er zijn hier drie vliegvelden te vinden waarvan er vanuit twee rechtstreeks vliegen vanuit Nederland mogelijk is. Als eerste vliegveld Malpensa waarop vanuit Brussel en Schiphol rechtstreeks gevlogen wordt.
Als tweede vliegveld heb je Linate vanwaar er tevens vanuit Brussel en Schiphol rechtstreeks gevlogen wordt.

Met de trein naar Milaan en het Lago Maggiore

Steeds meer mensen willen milieubewust reizen. De trein is de meest klimaatneutrale manier van reizen, als je wandelen of fietsen niet meerekent. Langs het Lago Maggiore rijden geen treinen, maar vanuit Nederland kun je wel met het internationale treinnetwerk via Milaan in Stresa terechtkomen. Eenmaal in Stresa zul je met de bus of een andere manier verder moeten reizen.

Meer ontdekken over een treinreis naar het Lago Maggiore neem dan een kijkje op NS-internationaal

Veerdiensten

Er zijn op het Lago Maggiore meerdere veerdiensten actief. De meeste van deze veerboten varen tussen de verschillende plaatsen en dorpen aan het meer. Daarnaast zijn er nog enkele veerdiensten die het vervoer verzorgen tussen het vaste land en de verschillende eilanden in het Lago Maggiore. Deze veerdiensten zijn in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan een watertaxi maar zijn een stuk minder flexibel. Het vervoer tussen de verschillende plaatsen is niet duur met de veerboot; je moet hierbij aan enkele euro’s denken. Voor minder dan vijftien euro is het bij sommige maatschappijen mogelijk om een dagkaart te kopen waarna je vrij kan reizen tussen de verschillende havens.

Eigen boot

Het is toegestaan om je eigen boot mee te nemen naar het lago Maggiore. Wanneer je boot langer is dan 2,5 meter moet je boot echter wel geregistreerd zijn in Italië. Om deze registratie aan te vragen dien je een paspoort, je vaarbewijs, de verzekeringspapieren, het registratiebewijs van de boot en de motor en twee foto’s van de voor- en zijkant van de boot. Na registratie mag je ook op het Zwitserse deel van het Lago Maggiore varen.

Er wordt op het Lago Maggiore vrij veel gevaren en er zijn op veel plekken aanlegsteigers en kleine jachthavens te vinden waar je de boot kan aanleggen. Het eilandje Isola dei Pescatori is een geliefde plaats voor eigenaren van bootjes.

Watertaxi's

Watertaxi’s of commerciële bootdiensten zoals ze ook wel aangeduid worden vind je in bijna elke plaats langs het Lago Maggiore. Vooral in de buurt van de Borromeïsche eilanden zijn er erg veel van deze bedrijfjes te vinden. Veel van de booteigenaren hanteren agressieve verkooptactieken om de toeristen op hun bootje te krijgen. Vaak word je al op de parkeerplaats in de buurt van de haven aangesproken door een verkoper. Deze verkopers zeggen dat je bij hun het goedkoopst de highlights van het Lago Maggiore kan bezichtigen. Onderhandel altijd over de prijs hiermee is veel te winnen en maak duidelijke afspraken over de terugreis en de reistijden. In zo goed als alle gevallen is een watertaxi een duurdere manier om jezelf te vervoeren maar het is daarin tegen ook een stuk sneller.

Fietsen

Wie rond het Lago Maggiore wil fietsen zal over stalen zenuwen moeten beschikken. Er zijn hier namelijk zo goed als geen aparte fietspaden. In veel gevallen zul je hier als fietser op de doorgaande tweebaansweg rond het meer moeten rijden. Aangezien deze weg op veel plekken al aan de krappe kant is voor twee auto’s die elkaar passeren kan dit best gevaarlijk zijn. De Italianen zelf zijn dit echter gewend en zullen met een grote boog om je heen rijden. Wie lange fietstochten in de buurt van het Lago Maggiore wil maken kan het beste het binnenland inrijden.

Busvervoer

Er vertrekken vanuit Nederland meerdere busreizen naar het Lago Maggiore. In de meeste gevallen gaat het hier om busreizen die naast het Lago Maggiore ook enkele andere meren en steden in Italië aandoen. Er is geen rechtstreekse busverbinding tussen Nederland en het Lago Maggiore.
Het busvervoer rond het Lago Maggiore is goed geregeld. In de meeste plaatsen stoppen er lijnbussen die je langs de vele plaatsen en dorpjes aan het Lago Maggiore brengen. Dit vervoer is bijzonder goedkoop maar de chauffeurs spreken vaak geen andere taal als het Italiaans.