Weer en beste reistijd voor het Lago Maggiore

Rond het Lago Maggiore komt het Mediterrane klimaat voor. De zomermaanden zijn er aangenaam warm en de winters zijn er zacht. Door de noordelijke ligging van het meer is vorst of nachtvorst in de winterperiode vrij normaal. Op de hoger gelegen bergen in de buurt van het meer ligt voor een groot deel van het jaar sneeuw. In de zomermaanden komt het kwik met regelmaat boven de dertig graden Celsius uit. Op deze dagen kan het erg warm en broeierig zijn, maar een duik in het meer zal dan voor de nodige verkoeling zorgen. In de lentemaanden valt er gemiddeld de meeste neerslag, maar de gemiddelde neerslagcijfers liggen rond het Lago Maggiore het gehele jaar aan de hoge kant.Zonneschijn aan het Lago Maggiore

De zon schijnt hier in de zomermaanden veel en uitbundig. Het is dan ook verstandig om een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Op het heetst van de dag kun je het beste een plekje in de schaduw opzoeken of zoals de lokale bevolking een siësta houden. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt net iets onder de dertig graden Celsius maar het kwik komt op de heetst van de dag met regelmaat boven de vijfendertig graden Celsius uit. In deze maanden is de watertemperatuur van het Lago Maggiore erg aangenaam. De verschillende stromingen in het meer zorgen er echter wel voor dat de watertemperaturen in het meer erg kunnen verschillen per plaats en per strand. In de avond en nacht koelt het vaak flink af. Een trui of een vest meenemen tijdens een late wandeling is dan ook geen overbodige luxe.

Kans op regen en neerslag

De gemiddelde neerslagcijfers op en rond het Lago Maggiore liggen aan de hoge kant. In de lentemaanden valt er hier gemiddeld de meeste neerslag. Gemiddeld valt er in deze periode meer dan honderd millimeter neerslag per maand. De rest van het jaar liggen deze cijfers iets lager. Tijdens de koudste dagen van het jaar zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Op de hoger gelegen delen rond het Lago Maggiore is de kans hierop een stuk groter. De regenbuien die rond het Lago Maggiore voorkomen zijn vaak hevig maar duren in de meeste gevallen niet heel lang.

Sneeuw

In de winterperiode valt er met name in de hoger gelegen delen in de buurt van het Lago Maggiore veel sneeuw. Zoveel zelfs dat er op minder dan vijftig kilometer van het meer enkele skigebieden te vinden zijn. Ook in de plaatsen en dorpen rond het Lago Maggiore kan er sneeuw vallen. Als er hier sneeuw ligt dan is de doorgaande weg die de plaatsen met elkaar verbindt niet heel veilig. De gevaarlijkste plekken langs deze weg worden aangegeven met borden.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van het Lago Maggiore zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over het Lago Maggiore. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van het Lago Maggiore