Lago Maggiore | steden & dorpen | eilanden | overnachten | vervoer | reisinformatie | weer | links

Het weer aan Lago Maggiore

Rond het Lago Maggiore komt het Mediterrane klimaat voor. De zomermaanden zijn er aangenaam warm en de winters zijn er zacht. Door de noordelijke ligging van het meer is vorst of nachtvorst in de winterperiode vrij normaal. Op de hoger gelegen bergen in de buurt van het meer ligt voor een groot deel van het jaar sneeuw. In de zomermaanden komt het kwik met regelmaat boven de dertig graden Celsius uit. Op deze dagen kan het erg warm en broeierig zijn, maar een duik in het meer zal dan voor de nodige verkoeling zorgen. In de lentemaanden valt er gemiddeld de meeste neerslag, maar de gemiddelde neerslagcijfers liggen rond het Lago Maggiore het gehele jaar aan de hoge kant.

Lago Maggiore hotspots

Lago Maggiore behoort tot de meest aantrekkelijke vakantiebestemming binnen Itali. Uit alle hotspots van Lago Maggiore heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden van Lago Maggiore samengesteld:
Lago Maggiore bezienswaardigheden top 10

 

Zon

De zon schijnt hier in de zomermaanden veel en uitbundig. Het is dan ook verstandig om een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Op het heetst van de dag kun je het beste een plekje in de schaduw opzoeken of zoals de lokale bevolking een sista houden. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt net iets onder de dertig graden Celsius maar het kwik komt op de heetst van de dag met regelmaat boven de vijfendertig graden Celsius uit. In deze maanden is de watertemperatuur van het Lago Maggiore erg aangenaam. De verschillende stromingen in het meer zorgen er echter wel voor dat de watertemperaturen in het meer erg kunnen verschillen per plaats en per strand. In de avond en nacht koelt het vaak flink af. Een trui of een vest meenemen tijdens een late wandeling is dan ook geen overbodige luxe.

Klimaattabel Lago Maggiore

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
januari 6 C -3 C 2 uur 11 dagen 71 mm
februari 8 C -2 C 4 uur 13 dagen 85 mm
maart 13 C 1 C 5 uur 16 dagen 114 mm
april 17 C 6 C 6 uur 15 dagen 108 mm
mei 22 C 11 C 7 uur 14 dagen 134 mm
juni 26 C 15 C 8 uur 15 dagen 102 mm
juli 28 C 17 C 9 uur 12 dagen 67 mm
augustus 29 C 17 C 8 uur 13 dagen 64 mm
september 24 C 12 C 6 uur 14 dagen 85 mm
oktober 18 C 7 C 4 uur 16 dagen 88 mm
november 11 C 2 C 2 uur 13 dagen 94 mm
december 7 C -3 C 2 uur 12 dagen 68 mm
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

De bovenstaande klimaatgegevens vormen een gemiddelde voor de lagergelegen gebieden aan Lago Maggiore. Lokaal kunnen er, zeker ten aanzien van de hoeveelheden neerslag, aanzienlijke verschillen voorkomen.

Regen

De gemiddelde neerslagcijfers op en rond het Lago Maggiore liggen aan de hoge kant. In de lentemaanden valt er hier gemiddeld de meeste neerslag. Gemiddeld valt er in deze periode meer dan honderd millimeter neerslag per maand. De rest van het jaar liggen deze cijfers iets lager. Tijdens de koudste dagen van het jaar zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Op de hoger gelegen delen rond het Lago Maggiore is de kans hierop een stuk groter. De regenbuien die rond het Lago Maggiore voorkomen zijn vaak hevig maar duren in de meeste gevallen niet heel lang.

Sneeuw

In de winterperiode valt er met name in de hoger gelegen delen in de buurt van het Lago Maggiore veel sneeuw. Zoveel zelfs dat er op minder dan vijftig kilometer van het meer enkele skigebieden te vinden zijn. Ook in de plaatsen en dorpen rond het Lago Maggiore kan er sneeuw vallen. Als er hier sneeuw ligt dan is de doorgaande weg die de plaatsen met elkaar verbindt niet heel veilig. De gevaarlijkste plekken langs deze weg worden aangegeven met borden.

Beste reisperiode Lago Maggiore

De beste periode om het Lago Maggiore te bezoeken is de zomerperiode. In de zomermaanden draait de toeristische machine hier op volle toeren. De vele prachtige botanische tuinen zijn er dan op zijn mooist. In de dorpjes en plaatsen rond het meer worden er in deze periode allerlei dorpsfeesten en festivals georganiseerd. Daarnaast is qua temperatuur dit de aangenaamste periode om het Lago Maggiore te bezoeken. Gemiddeld genomen ligt in deze periode het kwik net iets onder de dertig graden Celsius en zal het in de avond en nacht tot onder de twintig graden Celsius afkoelen. Dit zorgt ervoor dat je ook tijdens de warmste dagen van het jaar 's nachts geen last van de warmte zal hebben.

Meer info over Lago Maggiore

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Lago Maggiore:
beste periode zonvakantie Lago Maggiore

bijzondere plaatsen aan Lago Maggiore
Lago Maggiore informatie
Lago Maggiore informatie
Lago Maggiore tips

Lago Maggiore startpagina
Lago Maggiore weer & klimaat

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy